Alkohol: 6,5%
Ekstrakt: 14%
Kraj pochodzenia: Polska
Kolor: [9/10]
Piana: [9/10]
Zapach: [8/10]
Smak: [9/10]
Nasycenie: [5/10]
Opakowanie: [7/10]
Cena: 7,90 zł / 0,33 l [Raj Piwosza]
Uwagi: Black IPA z Pracowni Piwa. Po przelaniu do pokala otrzymujemy czarny trunek, który jedynie pod światłem nabiera brązowy odcień. Piana jest beżowa, gęsta, kremowa jak śmietana, obfita, trwała i ładnie oblepiająca ścianki. Dosłownie ideał. Wysycenie dwutlenkiem węgla delikatnie poniżej średniej - pasuje tutaj jak najbardziej.
W zapachu mamy typowe dla tego stylu aromaty prażonego słonecznika. Jest też intensywna nuta chmielowa (sosna, świerk i żywica), a także aromaty od ciemnych słodów (czekolada, trochę śmietankowych nut - jakby delikatny diacetyl, lekko karmel i pumpernikiel). Całość bardzo przyjemna i ciężko się do czegoś przyczepić. No może intensywność mogłaby być wyższa i jakby pojawiło się trochę cytrusów i owoców tropikalnych to byłoby BIPA idealne.
W smaku mamy średnio wytrawny charakter z średniej wielkości, bardzo przyjemną i krótką goryczką chmielową. Piwo jest lekko palone z nutą czekoladową, waniliową, a nawet lekko śmietankową (może to być diacetyl, ale jeśli nawet to minimalny i nawet ubogacający bukiet). Jest też oczywiście sporo chmielu, pierwsze skrzypce grają tutaj iglaste (sosnowe) aromaty, do tego dochodzą żywiczność i nuty trawiaste. Całość jest ekstremalnie pijalna i to jest chyba największy atut tego piwa.
Podsumowując, mimo, że preferuję bardziej rześkie i cytrusowe Black IPA to propozycja Pracowni Piwa i tak robi robotę. Zdecydowanie polecam.
Ocena końcowa: 8,5/10
W zapachu mamy typowe dla tego stylu aromaty prażonego słonecznika. Jest też intensywna nuta chmielowa (sosna, świerk i żywica), a także aromaty od ciemnych słodów (czekolada, trochę śmietankowych nut - jakby delikatny diacetyl, lekko karmel i pumpernikiel). Całość bardzo przyjemna i ciężko się do czegoś przyczepić. No może intensywność mogłaby być wyższa i jakby pojawiło się trochę cytrusów i owoców tropikalnych to byłoby BIPA idealne.
W smaku mamy średnio wytrawny charakter z średniej wielkości, bardzo przyjemną i krótką goryczką chmielową. Piwo jest lekko palone z nutą czekoladową, waniliową, a nawet lekko śmietankową (może to być diacetyl, ale jeśli nawet to minimalny i nawet ubogacający bukiet). Jest też oczywiście sporo chmielu, pierwsze skrzypce grają tutaj iglaste (sosnowe) aromaty, do tego dochodzą żywiczność i nuty trawiaste. Całość jest ekstremalnie pijalna i to jest chyba największy atut tego piwa.
Podsumowując, mimo, że preferuję bardziej rześkie i cytrusowe Black IPA to propozycja Pracowni Piwa i tak robi robotę. Zdecydowanie polecam.
0 komentarze:
Prześlij komentarz