Alkohol: 6,4%
Ekstrakt: 15,1%
Kraj pochodzenia: Polska
Kolor: [9/10]
Piana: [4/10]
Zapach: [8/10]
Smak: [7/10]
Nasycenie: [/10]
Opakowanie: [6/10]
Cena: 8,50 zł / 0,5 l [Czarodziejka Gorzałka]
Uwagi: Dubbel IPA w kooperacji browarów Pracownia Piwa i Szałpiw. Czyli powinien być Dubbel z dodatkiem amerykańskiego chmielu.
Po przelaniu do pokala otrzymujemy ciemno-rubinowy trunek, niemalże czarny. Piana koloru beżowego jest mizerna, lekko oblepia ścianki i szybko opada do niewielkiej obręczy. Wysycenie dwutlenkiem węgla na niskim poziomie intensywności.
W zapachu mamy nuty typowe dla dubla, jest karmel, jest kakao, są goździki i nuty korzenne. Pojawiają się też chmielowe, żywiczne nuty, które całkiem nieźle współgrają z resztą. Piwo jest średnio intensywne w aromacie i całkiem przyjemne w odbiorze. Jednak zdecydowanie niczego nie "urywa".
W smaku mamy dosyć wytrawny, nawet lekko wodnisty charakter z średnią w kierunku niskiej goryczką chmielową. Jest tutaj karmel i czekolada, pojawiają się ciemne owoce i guma balonowa, a także goździk. Chmielowe nuty są mniej intensywne niż w zapachu i objawiają się głównie żywicznymi posmakami. Po ogrzaniu pojawia się lekko wyczuwalna woń alkoholu. Trochę mało się tutaj dzieje (jak na połączenie dubla i IPA - oba style w najlepszych wydaniach uderzają feerią aromatów).
Podsumowując, jest smacznie, ciekawie i poprawnie, ale brakuje tutaj ewidentnie efektu "wow". Piwa eksperymentalne (a za takie można uznać Dubbel IPA) powinny wyrywać z butów, Trójka w żadnym wypadku tego nie zrobiła.
Po przelaniu do pokala otrzymujemy ciemno-rubinowy trunek, niemalże czarny. Piana koloru beżowego jest mizerna, lekko oblepia ścianki i szybko opada do niewielkiej obręczy. Wysycenie dwutlenkiem węgla na niskim poziomie intensywności.
W zapachu mamy nuty typowe dla dubla, jest karmel, jest kakao, są goździki i nuty korzenne. Pojawiają się też chmielowe, żywiczne nuty, które całkiem nieźle współgrają z resztą. Piwo jest średnio intensywne w aromacie i całkiem przyjemne w odbiorze. Jednak zdecydowanie niczego nie "urywa".
W smaku mamy dosyć wytrawny, nawet lekko wodnisty charakter z średnią w kierunku niskiej goryczką chmielową. Jest tutaj karmel i czekolada, pojawiają się ciemne owoce i guma balonowa, a także goździk. Chmielowe nuty są mniej intensywne niż w zapachu i objawiają się głównie żywicznymi posmakami. Po ogrzaniu pojawia się lekko wyczuwalna woń alkoholu. Trochę mało się tutaj dzieje (jak na połączenie dubla i IPA - oba style w najlepszych wydaniach uderzają feerią aromatów).
Podsumowując, jest smacznie, ciekawie i poprawnie, ale brakuje tutaj ewidentnie efektu "wow". Piwa eksperymentalne (a za takie można uznać Dubbel IPA) powinny wyrywać z butów, Trójka w żadnym wypadku tego nie zrobiła.
Ocena końcowa: 7,5/10
0 komentarze:
Prześlij komentarz