Lista ocenionych piw

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

AleBrowar, Smoky Joe



Alkohol: 6,2%
Ekstrakt: 16%

Kraj pochodzenia: Polska

Kolor: [10/10]
Piana: [5/10]
Zapach: [7/10]
Smak: [8/10]
Nasycenie: [5/10]
Opakowanie: [7/10]

Cena: ~7 zł / 0,5 l [Piwa Świata]

Uwagi: Najnowsze piwo browaru AleBrowar w stylu wędzonego stoutu. Po raz kolejny całkiem niezła etykieta (chociaż do jednolitego tła jestem nadal nie do końca pozytywnie nastawiony) i po raz kolejny kiepsko i krzywo przyklejona. Piana koloru kawy z mlekiem, mała i szybko opada, tak, że po chwili pozostaje po niej wyłącznie niewielka obręcz i trochę oblepień na ściankach. Samo piwo jest koloru czarnego, nawet pod ostrym światłem nie zmienia barwy. Wysycenie dwutlenkiem węgla na średnim poziomie intensywności, jednak w tym przypadku całkiem nieźle pasuje.

W zapachu mamy palone słody, kawę i gorzką czekoladę, czyli bardzo stoutowo. Wędzone słody są delikatne i ledwie wyczuwalne (jednak trzeba zaznaczyć, że są i rzeczywiście piwa nie da rady pomylić z normalnym stoutem). Całość jest poprawna, nie ma się do czego przyczepić, ale jednak brakuje mi tutaj czegoś mniej stonowanego (co zawsze lubiłem w wykonaniu browaru).

Smakowo również jest to głównie stout z tylko delikatnie zaznaczoną wędzonką. Dominują tutaj aromaty palone, kawowe i gorzkiej czekolady. Całość jest średnio aksamitna w przełyku, dosyć wytrawna i co dziwne przy ekstrakcie 16 stopni plato lekko wodnista. Pojawia się tutaj również typowa dla stoutów lekka kwaskowatość. Całość przez tą wodnistość i treściwość (brak tutaj jakiejkolwiek słodyczy) pije się w naprawdę zastraszającym tempie (kilka łyków i po piwie).

Podsumowując, jest to dobry stout, ale nie oszałamiający. Gdybym miał go gdzieś umiejscowić to gdzieś w dwóch trzecich drogi pomiędzy dry stoutem a stoutem owsianym z delikatną nutą wędzoną. Wypić na pewno warto, ale zważywszy na aktualne moce przerobowe browaru nie płakałbym gdyby była to pojedyncza warka (chłopaki mają piwa smaczniejsze i ciekawsze w ofercie).

Ocena końcowa: 7,5/10

0 komentarze:

Prześlij komentarz