Lista ocenionych piw

sobota, 10 grudnia 2011

Lindemans, Apple



Alkohol: 3,5%
Ekstrakt: nie podano

Kraj pochodzenia: Belgia

Kolor: [5/10]
Piana: [7/10]
Zapach: [8/10]
Smak: [7/10]
Nasycenie: [8/10]
Opakowanie: [7/10]

Cena: 6,99 zł / 0,25 l [Piwa Świata]

Uwagi: Kolejny lambic z browaru Lindemans. Tym razem na tapecie będzie jabłko. Po przelaniu do pokala pojawia się trunek w kolorze soku jabłkowego, dosyć mętne. Piana jest średnia, opada dosyć szybko, jednak do samego końca pozostaje mały kożuszek na wierzchu, oraz trochę na ściankach. Na plus bardzo dobre wysycenie dwutlenkiem węgla.

W zapachu na pierwszym planie pojawia się aromat jabłek i soku jabłkowego, nie jest to jednak sztuczny aromat, z jakim można się spotkać w polskich sztucznych, smakowych lagerach. Nuty zapachowe są dosyć intensywne i bardzo aromatyczne, przypomina mi to świeżo zrobiony sok z porządnie dojrzałych jabłek zebranych na wiejskim podwórku. Poza tym głównym aromatem wyczuwalne są również zapachy świeżo skoszonych zbóż, a także unosi się lekka drożdżowość. Całość się na prawdę świetnie, mimo, że mało piwnie komponuje.

W smaku jest trochę gorzej. Nadal jest głównie jabłkowo, przy czym ową jabłkowość trzeba na rozbić na dwie części, dominująca i mi zdecydowanie bardziej pasująca to taka kwaśnawa, przypominająca polskie zielone jabłka (nie znam się na gatunkach - wybaczcie :)), druga część jest o wiele słodsza, aczkolwiek słodycz jest trochę zbytnio cukrowa (a mniej fruktozowa po jabłkach). Do tego dochodzi lekka drożdżowość całości.

Podsumowując jabłkowa wersja lambica od Lindemans'a jest zdecydowanie gorsza od ich wiśniowego krieka, jednak jest to nadal bardzo dobry trunek, któremu daleko do typowego piwnego smaku, ale jest również nadal lata świetlne przed polskimi aromatyzowanymi lagerami. Jako napój 8,5/10. Jako piwo 7/10.

Ocena końcowa: 7/10

1 komentarze:

  1. Zgadzam się z opinią, że pomimo swoich niedoskonałości piwo jest lata świetlne przed Naszymi aromatyzowanymi. Przykra prawda.

    Pozdrawiam,
    http://smakpiwa.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń