Lista ocenionych piw

sobota, 28 września 2013

Lambrate, Imperial Ghisa



Alkohol: 8,5%
Ekstrakt: nie podano

Kraj pochodzenia: Włochy

Kolor: [10/10]
Piana: [7/10]
Zapach: [9/10]
Smak: [8/10]
Nasycenie: [2/10]
Opakowanie: [7/10]

Cena: 19,99 zł / 0,33 l [Piwa Świata]

Uwagi: Wędzony porter bałtycki z włoskiego mikrobrowaru Lambrate. Po przelaniu do pokala otrzymujemy czarny jak smoła (nawet pod ostrym światłem) trunek. Piana w kolorze kawowo-brązowym jest niezbyt duża, jednak długo utrzymuje się w postaci całkiem grubego kożucha. Wysycenie dwutlenkiem węgla na minimalnym (niemalże zerowym) poziomie intensywności. Niby ok jak na mocnego portera, ale jednak mnie to nie do końca przekonuje.

W zapachu dominują nuty dobrej gorzkiej czekolady, a w mniejszym stopniu kawowe. Paloność jest tylko lekko nakreślona - czyli jest dokładnie tak jak w porterze być powinno. Mamy tutaj również nuty wędzone, ale nie są one zbytnio intensywne. Piwo pomimo 8,5% woltażu (nie jest to porter najcięższego kalibru) jest bardzo ciężkie i gęste w swoim aromacie, z nutami szlachetnego utlenienia (porto, suszone śliwki i wiśnie, rodzynki), a przy tym z całkiem poprawnie ułożonym i ukrytym alkoholem.

W smaku piwo jest nad wyraz pełne, gęste (niemalże oleiste), ze sporą słodyczą cukrów resztkowych. Goryczka mimo, że ma zapewne znaczną ilość IBU to jednak nie potrafi skontrować słodyczy i sprawia wrażenie niezbyt dużej. Mamy tutaj nuty kawowe, czekoladowe, lekko palone, a także rodzynkowe i suszonych śliwek oraz wiśni. Alkohol jest niemalże niewyczuwalny. Co do aromatów wędzonych są one obecne, ale na tak małym poziomie, że jest to raczej najmniej znaczący element całego bukietu.

Podsumowując, jest to świetny porter bałtycki, może nie taki 100% ortodoksyjny, ale również nie jest bardzo odbiegający od utartego w Polsce archetypu tego stylu piwnego. W piwie poza słodyczą (a może nawet bardziej brakiem kontrującej goryczki) trudno jest się do czegokolwiek przyczepić. Ze swojej strony zdecydowanie polecam.

Ocena końcowa: 8,5/10

0 komentarze:

Prześlij komentarz