środa, 13 czerwca 2012

Pivovaria, Pils



Alkohol: 5%
Ekstrakt: 12%

Kraj pochodzenia: Polska

Kolor: [5/10]
Piana: [8/10]
Zapach: [3/10]
Smak: [3/10]
Nasycenie: [9/10]
Opakowanie: [5/10]

Cena: 5,50 zł / 0,5 l [Piwa Świata]

Uwagi: Piwo z radomskiego browaru restauracyjnego Pivovaria. Po przelaniu do szklanki pojawia się trunek w kolorze złotym, bardzo mętny, z widocznymi resztkami osadów drożdżowych. Na plus niezła, spora i powoli opadająca piana, której chyba jedynym minusem jest brak oblepienia ścianek. Uznania należą się również za świetne, wysokie wysycenie dwutlenkiem węgla.

Na tym plusy tego piwa się kończą. W zapachu pojawiają się ogromne pokłady kiszonki (kapusty kiszonej), które mogą świadczyć o tym, że trafiło mi się piwo zepsute. Kiszonka przykrywa w pełni ledwie wyczuwalną słodowość, aromatów chmielowych nie stwierdziłem. W smaku jest bardzo podobnie, piwo jest kwaśne, smakuje kiszoną i jest po prostu niedobre.

Podsumowując, nie ma co się rozpisywać, albo trafił mi się egzemplarz zepsuty (i nie jest to wina radomskich piwowarów), albo browar ma problemy z utrzymaniem jakości w kolejnych warkach (po szybkim researchu na forach piwnych nie ma opinii podobnych do mojej). Na ten moment jestem na nie.

Ocena końcowa: 3,5/10

2 komentarze:

  1. Chyba masz rację, że coś jest nie tak - dzisiaj kupiłem Pivovarię i rzeczywiście jest poi prostu kwaśna i paskudna. Natomiast kupione tydzień temu takie nie było...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj dostałem butelkę od rodzinki, z delegacji przywiezione w prezencie 1L.
    KWAŚNE ! :(

    Pszeniczne jest pyszne a PILS do wylania :( rozczarowanie totalne.

    OdpowiedzUsuń