Alkohol: 4,5%
Ekstrakt: 12%
Kraj pochodzenia: Polska
Kolor: [7/10]
Piana: [7/10]
Zapach: [7/10]
Smak: [8/10]
Nasycenie: [6/10]
Opakowanie: [8/10]
Cena: 7,29 zł / 0,5 l [Piwowar]
Uwagi: Session Blond chmielony polskim chmielem Oktawia. Po przelaniu do pokala otrzymujemy jasnozłoty (jaśniejszy niż na zdjęciu), delikatnie opalizujący trunek. Piana w kremowym kolorze jest średnio obfita, opada w przeciętnym tempie i lekko oblepia ścianki. Wysycenie dwutlenkiem węgla na średnim poziomie intensywności.
W zapachu mamy nuty lekko estrowe w typowy dla Belgii sposób, tj. pojawiają się brzoskwinie i pomarańcze, do tego dochodzą nuty winne i lekko estrowe (goździki, przyprawy). Całość jest na wskroś belgijska i bardzo przypominająca jaśniejsze BPA.
W smaku znów mamy brzoskwiniowo-pomarańczowe nuty estrowe, są i fenole (goździki, korzenne), jest nuta winna, jest średnia pełnia i niezbyt wysoka goryczka, która jednak o dziwo jest wystarczająca. Piwo jest zdecydowanie sesyjne i bardzo pijalne, na wskroś belgijskie i tylko nie wiem co miał tutaj wnieść niezbyt popularny, polski chmiel. Aromatów chmielowych tutaj nie doświadczymy, ale mi to nie przeszkadza, drożdże zrobiły swoje.
Podsumowując, piwo może trochę nudne, ale nudne w taki sposób, jak właśnie powinny smakować tego typu piwa. Ze swojej strony jestem na tak.
W zapachu mamy nuty lekko estrowe w typowy dla Belgii sposób, tj. pojawiają się brzoskwinie i pomarańcze, do tego dochodzą nuty winne i lekko estrowe (goździki, przyprawy). Całość jest na wskroś belgijska i bardzo przypominająca jaśniejsze BPA.
W smaku znów mamy brzoskwiniowo-pomarańczowe nuty estrowe, są i fenole (goździki, korzenne), jest nuta winna, jest średnia pełnia i niezbyt wysoka goryczka, która jednak o dziwo jest wystarczająca. Piwo jest zdecydowanie sesyjne i bardzo pijalne, na wskroś belgijskie i tylko nie wiem co miał tutaj wnieść niezbyt popularny, polski chmiel. Aromatów chmielowych tutaj nie doświadczymy, ale mi to nie przeszkadza, drożdże zrobiły swoje.
Podsumowując, piwo może trochę nudne, ale nudne w taki sposób, jak właśnie powinny smakować tego typu piwa. Ze swojej strony jestem na tak.
Ocena końcowa: 8-/10
0 komentarze:
Prześlij komentarz