Alkohol: 6,4%
Ekstrakt: 16%
Kraj pochodzenia: Polska
Kolor: [9/10]
Piana: [6/10]
Zapach: [9/10]
Smak: [7/10]
Nasycenie: [3/10]
Opakowanie: [6/10]
Cena: 8,40 zł / 0,5 l [Raj Piwosza]
Uwagi: Brown Porter z dodatkiem wędzonej śliwki. Piwo w kolorze brunatno-fioletowym. Piana beżowa, średnio trwała i średnio obfita. Wysycenie dwutlenkiem węgla na niskim poziomie intensywności.
W zapachu dominuje wędzonka, trochę w stylu oscypka, a trochę w stylu wędzonej śliwki. Do tego dochodzi czekolada i trochę karmelu. Aromat jest intensywny i całkiem przyjemny, naprawdę ciężko się do czegoś przyczepić.
Smakowo mamy półwytrawne piwo ze sporą (jak na styl) kwaskowatością. Jest trochę paloności, sporo wędzonki (oscypek, wędzona kiełbasa) i taki węglowy posmak. Mamy również gorzką czekoladę, kawę, trochę karmelu i niewielką ilość diacetylu. Ogólnie piwo jest całkiem niezłe, ale trochę męczy ta przesadna kwaskowatość.
Podsumowując, bardzo udane piwo. Gdyby pozbyć się diacetylu i zmniejszyć kwaskowatość byłoby to jedno z lepszych wędzonych ejlów na rodzimym rynku.
Ocena końcowa: 8-/10
W zapachu dominuje wędzonka, trochę w stylu oscypka, a trochę w stylu wędzonej śliwki. Do tego dochodzi czekolada i trochę karmelu. Aromat jest intensywny i całkiem przyjemny, naprawdę ciężko się do czegoś przyczepić.
Smakowo mamy półwytrawne piwo ze sporą (jak na styl) kwaskowatością. Jest trochę paloności, sporo wędzonki (oscypek, wędzona kiełbasa) i taki węglowy posmak. Mamy również gorzką czekoladę, kawę, trochę karmelu i niewielką ilość diacetylu. Ogólnie piwo jest całkiem niezłe, ale trochę męczy ta przesadna kwaskowatość.
Podsumowując, bardzo udane piwo. Gdyby pozbyć się diacetylu i zmniejszyć kwaskowatość byłoby to jedno z lepszych wędzonych ejlów na rodzimym rynku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz