Alkohol: 4,6%
Ekstrakt: 10%
Kraj pochodzenia: Polska
Kolor: [6/10]
Piana: [3/10]
Zapach: [6/10]
Smak: [8/10]
Nasycenie: [4/10]
Opakowanie: [7/10]
Cena: 7,30 zł / 0,5 l [Raj Piwosza]
Uwagi: Saison z dodatkiem agrestu i brzoskwiń, fermentowany przez bakterie kwasu mlekowego uwarzony przez Wąsosza w kooperacji z fińskim browarem Humalove. Po przelaniu do pokala otrzymujemy jasnozłoty, klarowny trunek. Piana jest mizerna i bardzo szybko znika. Wysycenie dwutlenkiem węgla na niskim, ale wyczuwalnym poziomie intensywności.
W zapachu dominują belgijskie fenole, goździki. Do tego dochodzą estry, nuty brzoskwiniowe i zasadniczo tyle. Piwo pachnie jak Belgian Blond Ale, nie jak Saison. Jest niezbyt intensywne, nie ma tutaj kwaśności, dzikości, agrestu nie czuć, po prostu mało się dzieje.
W smaku mamy wytrawne, kwaśne (w takim czystym, cytrynowym charakterze) piwo. Mamy tutaj nuty biszkoptowe, trochę chmielowych aromatów, a do tego estry, kwaśne jabłka i lekko cydrowy charakter. Piwo jest bardzo rześkie, dzięki czemu pijalne i ogólnie przyjemne. Mało tylko tutaj agrestu i Saisona, o którym wspomina etykieta.
Podsumowując, aromat nie powala, za to smakowo jest całkiem nieźle. Warto popracować nad piwem, bo jest dobry materiał na lekkiego, letniego Sour Ale.
Ocena końcowa: 7,5/10
W zapachu dominują belgijskie fenole, goździki. Do tego dochodzą estry, nuty brzoskwiniowe i zasadniczo tyle. Piwo pachnie jak Belgian Blond Ale, nie jak Saison. Jest niezbyt intensywne, nie ma tutaj kwaśności, dzikości, agrestu nie czuć, po prostu mało się dzieje.
W smaku mamy wytrawne, kwaśne (w takim czystym, cytrynowym charakterze) piwo. Mamy tutaj nuty biszkoptowe, trochę chmielowych aromatów, a do tego estry, kwaśne jabłka i lekko cydrowy charakter. Piwo jest bardzo rześkie, dzięki czemu pijalne i ogólnie przyjemne. Mało tylko tutaj agrestu i Saisona, o którym wspomina etykieta.
Podsumowując, aromat nie powala, za to smakowo jest całkiem nieźle. Warto popracować nad piwem, bo jest dobry materiał na lekkiego, letniego Sour Ale.
0 komentarze:
Prześlij komentarz