Lista ocenionych piw

poniedziałek, 21 maja 2012

Okocim, Porter



Alkohol: 8,3%
Ekstrakt: nie podano

Kraj pochodzenia: Polska

Kolor: [10/10]
Piana: [5/10]
Zapach: [6/10]
Smak: [5/10]
Nasycenie: [6/10]
Opakowanie: [7/10]

Cena: 4,39 zł / 0,5 l [Piotr i Paweł]

Uwagi: Drugi z polskich porterów produkowanych przez koncern piwny (po żywieckim). Jedno ze słabszych woltażowo piw tego gatunku w naszym kraju. Po przelaniu do pokala pojawia się czarny jak smoła trunek, który nawet pod ostrym światłem ledwo przepuszcza jakiekolwiek promienie świetlne. Piana jest mała, koloru ciemnej kawy z mlekiem, do tego opada w średnim tempie, tak, że po chwili pozostaje po niej jedynie niewielka obręcz i kilka niedużych wysepek. Wysycenie dwutlenkiem węgla na średnim poziomie intensywności.

W zapachu dominują nuty karmelowe oraz palonych słodów, w zdecydowanie niższym stężeniu pojawiają się kawowość i gorzka czekolada. Całość pachnie poprawnie, ale nic poza tym. Intensywność nie jest na zbyt wysokim poziomie. W smaku pierwsze co zdecydowanie psuje obraz całości, to bardzo mocna, przeszkadzająca w degustacji woń alkoholowa. Alkohol jest chyba najmocniej wyczuwalny ze wszystkich polskich porterów jakie dane było mi pić. Na dodatek nie sprawia to najlepszego wrażenia i nie pasuje do reszty kompozycji. Poza tym pojawiają się tutaj nuty palonych słodów (z niewielką goryczką), orzechów, lekka karmelowość. Całość jest okraszona dziwnym, słodko-kwaśnym posmakiem.

Podsumowując, jest to chyba najsłabszy polski porter i mimo dobrej dostępności zdecydowanie bardziej polecam żywieckiego portera, który kosztuje podobne pieniądze i można go również dostać niemal w każdym sklepie monopolowym czy markecie (o sklepach specjalistycznych nie wspominając).

Ocena końcowa: 5,5/10

5 komentarze:

  1. Najgorszy z polskich porterów to może i on nie jest, ale faktycznie mało "rasowy" - do żywieckiego się nie umywa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciężko być gorszym porterem niż Staropolski.

    Pozdrawiam,
    http://smakpiwa.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie próbowałem Okocima, z reguły sięgam po Żywca. Ale zapamiętałem go jako bardzo słodkiego portera.

    OdpowiedzUsuń
  4. Słodki, rzeczywiście. Mój ulubiony (choć nie próbowałem wszystkiego).

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie smaczniejszy od gorzkiego Żywca. Degustowałem różne portery, ale ten wypada najlepiej.

    OdpowiedzUsuń