Alkohol: 5%
Ekstrakt: 14%
Kraj pochodzenia: Polska
Kolor: [8/10]
Piana: [5/10]
Zapach: [7/10]
Smak: [8/10]
Nasycenie: [6/10]
Opakowanie: [8/10]
Cena: 6,40 zł / 0,5 l [Centrala Piwna]
Uwagi: Treściwsza i mocniejsza wersja niemieckiego altbiera (sticke alt). Po przelaniu do szklanki pokazuje nam się świetnie wyglądający, w pełni klarowny i głęboko miedziano-bursztynowy trunek. Piana jest niewielka i szybko opada do ledwie widocznego kożucha. Wysycenie dwutlenkiem węgla na średnim poziomie intensywności.
W zapachu dominują nuty słodowe, do tego dochodzą delikatne aromaty chmielowe i lekkie wynikające z zastosowania ciemniejszych słodów z karmelem, czekoladą i toffi na czele. Całość może nie powala, ale jest bardzo poprawna i nie ma za bardzo do czego się przyczepić.
W smaku mamy całkiem sporą (jak na ten gatunek) goryczkę, która nieźle współgra ze sporą treściwością i bazą słodową. Mamy tutaj nuty toffi, delikatnie karmelowe, przypieczonej skórki chleba, a także lekko śliwkowe (suszona śliwka) i estrowe. Całość jest nad wyraz aksamitna i niezwykle pijalna.
Podsumowując, jest to bardzo udane piwo z Pinty. Nie jest może gatunek, który mógłby rozpalać emocje jak AIPA czy RIS, ale i tak wyszło świetnie. Piwo na pewno warte spróbowania, polecam.
W zapachu dominują nuty słodowe, do tego dochodzą delikatne aromaty chmielowe i lekkie wynikające z zastosowania ciemniejszych słodów z karmelem, czekoladą i toffi na czele. Całość może nie powala, ale jest bardzo poprawna i nie ma za bardzo do czego się przyczepić.
W smaku mamy całkiem sporą (jak na ten gatunek) goryczkę, która nieźle współgra ze sporą treściwością i bazą słodową. Mamy tutaj nuty toffi, delikatnie karmelowe, przypieczonej skórki chleba, a także lekko śliwkowe (suszona śliwka) i estrowe. Całość jest nad wyraz aksamitna i niezwykle pijalna.
Podsumowując, jest to bardzo udane piwo z Pinty. Nie jest może gatunek, który mógłby rozpalać emocje jak AIPA czy RIS, ale i tak wyszło świetnie. Piwo na pewno warte spróbowania, polecam.
Ocena końcowa: 8-/10
0 komentarze:
Prześlij komentarz