Alkohol: 5%
Ekstrakt: 10%
Kraj pochodzenia: Polska (browar domowy)
Kolor: [7/10]
Piana: [4/10]
Zapach: [7/10]
Smak: [7/10]
Nasycenie: [8/10]
Uwagi: Nie jestem wielkim fanem cydr贸w (co mo偶na r贸wnie偶 stwierdzi膰 po tym, 偶e 偶adna recenzja takowego nie pojawi艂a si臋 do tej pory na moim blogu), piwowarem domowym jestem w stopniu nad wyraz amatorskim, jednak w ostatnie wakacje przez spory przypadek sta艂em si臋 w艂a艣cicielem sporej ilo艣ci (jak na moje konsumpcyjne potrzeby) jab艂ek. Poniewa偶 偶al by艂o wyrzuci膰 tyle owoc贸w (a jab艂ka szybko zaczyna艂y si臋 psu膰 w temperaturze ponad 30 stopni za oknem) szybko wpad艂em na pomys艂 przygotowania cydru. Cydr wykona艂em niemal w takich samych krokach jak przy warzeniu piwa (po wyci艣ni臋ciu soku ugotowa艂em ca艂o艣膰 - co pewnie dla niekt贸rych jest zbrodni膮, doda艂em troch臋 s艂odzik贸w pami臋taj膮c okropn膮 kwa艣no艣膰 w niedos艂adzanych trunkach tego typu i po ostudzeniu zada艂em dro偶d偶y winnych o neutralnym profilu zakupionych w najbli偶szym hipermarkecie).
Przechodz膮c do oceny finalnej, po przelaniu do kieliszka otrzymujemy jasno-s艂omkowy, m臋tny trunek. Piana koloru bia艂ego jest niezbyt obfita i szybko opada do ledwie obr臋czy. Wysycenie dwutlenkiem w臋gla na wysokim, jednak zdecydowanie pasuj膮cym tutaj poziomie intensywno艣ci.
W zapachu dominuj膮 oczywi艣cie nuty jab艂kowe, kt贸re jednak s膮 dosy膰 mocno oplatane spor膮 dro偶d偶owo艣ci膮. Cydr ten sprawia wra偶enie kwaskowatego i lekko winnego (id膮cego w kierunku szampan贸w i innych jasnych win musuj膮cych). Ca艂o艣膰 jest ca艂kiem przyjemna, chocia偶 preferowa艂bym mniejsz膮 intensywno艣膰 nut dro偶d偶owych. Na plus brak jakichkolwiek nieprzyjemnych nut, kt贸re mog艂yby oznacza膰 zepsucie.
W smaku piwo mimo dodania s艂odzika ci膮gle pozostaje zdecydowanie kwaskowate, jednak dzi臋ki tej lekkiej s艂odyczy jest zdecydowanie bardziej zbalansowane i pijalne. Ca艂o艣膰 jest zdecydowanie wytrawna, jednak pomimo niewielkiego ekstraktu nie jest wodnista. Mamy tutaj aromaty jab艂kowe i lekko dro偶d偶owe. Cydr r贸wnie偶 w tym aspekcie przypomina (mimo niewielkiej zawarto艣ci alkoholu) wina musuj膮ce.
Podsumowuj膮c, mimo, 偶e nie jestem fanem tego typu wynalazk贸w, to jednak przebywaj膮c swego czasu przez kilka miesi臋cy w Anglii mia艂em przyjemno艣膰 i pecha (cz臋艣ciej to drugie) kosztowa膰 dobre kilkana艣cie rodzaj贸w r贸偶nego typu cydr贸w i moje pierwsze podej艣cie do tego tematu wcale nie uwa偶am za s艂absze od wielu przedstawicieli tego stylu.
PS. Mimo, 偶e zrobienie cydru wydaje si臋 prostsze i szybsze od uwarzenia piwa zdecydowanie nie polecam pr贸bowa膰 bez posiadania porz膮dnej sokowir贸wki (ja walczy艂em cha艂upniczymi metodami bez takiego dobrodziejstwa i nigdy wi臋cej).
Przechodz膮c do oceny finalnej, po przelaniu do kieliszka otrzymujemy jasno-s艂omkowy, m臋tny trunek. Piana koloru bia艂ego jest niezbyt obfita i szybko opada do ledwie obr臋czy. Wysycenie dwutlenkiem w臋gla na wysokim, jednak zdecydowanie pasuj膮cym tutaj poziomie intensywno艣ci.
W zapachu dominuj膮 oczywi艣cie nuty jab艂kowe, kt贸re jednak s膮 dosy膰 mocno oplatane spor膮 dro偶d偶owo艣ci膮. Cydr ten sprawia wra偶enie kwaskowatego i lekko winnego (id膮cego w kierunku szampan贸w i innych jasnych win musuj膮cych). Ca艂o艣膰 jest ca艂kiem przyjemna, chocia偶 preferowa艂bym mniejsz膮 intensywno艣膰 nut dro偶d偶owych. Na plus brak jakichkolwiek nieprzyjemnych nut, kt贸re mog艂yby oznacza膰 zepsucie.
W smaku piwo mimo dodania s艂odzika ci膮gle pozostaje zdecydowanie kwaskowate, jednak dzi臋ki tej lekkiej s艂odyczy jest zdecydowanie bardziej zbalansowane i pijalne. Ca艂o艣膰 jest zdecydowanie wytrawna, jednak pomimo niewielkiego ekstraktu nie jest wodnista. Mamy tutaj aromaty jab艂kowe i lekko dro偶d偶owe. Cydr r贸wnie偶 w tym aspekcie przypomina (mimo niewielkiej zawarto艣ci alkoholu) wina musuj膮ce.
Podsumowuj膮c, mimo, 偶e nie jestem fanem tego typu wynalazk贸w, to jednak przebywaj膮c swego czasu przez kilka miesi臋cy w Anglii mia艂em przyjemno艣膰 i pecha (cz臋艣ciej to drugie) kosztowa膰 dobre kilkana艣cie rodzaj贸w r贸偶nego typu cydr贸w i moje pierwsze podej艣cie do tego tematu wcale nie uwa偶am za s艂absze od wielu przedstawicieli tego stylu.
PS. Mimo, 偶e zrobienie cydru wydaje si臋 prostsze i szybsze od uwarzenia piwa zdecydowanie nie polecam pr贸bowa膰 bez posiadania porz膮dnej sokowir贸wki (ja walczy艂em cha艂upniczymi metodami bez takiego dobrodziejstwa i nigdy wi臋cej).
Ocena ko艅cowa: 7/10
Pierwsze koty za p艂oty:) Cydr robi si臋 szalenie prosto, pod warunkiem, 偶e ma si臋 dobrze i szybko wyci艣ni臋ty sok. Nawet u偶ycie sokowir贸wki bywa m臋k膮. Wybawieniem s膮 t艂ocznie sok贸w, do kt贸rych mo偶na przywie藕膰 swoje jab艂ka i za op艂at膮 wyt艂oczy膰 sok. Mo偶e w Twojej okolicy dzia艂a co艣 takiego?
OdpowiedzUsu艅Tymczasem polecam spr贸bowanie grzanego cydru - przepis na blogu.